tisdag 15 februari 2011

Förlossningen

VARNING! LÅNGT INLÄGG!

Jag har tänkt skriva det här flera gånger men aldrig blivit av men nu så! Skriver det mest för min skull så man kommer ihåg och kan blicka tillbaka så läs inte om du inte vill..!:)

Jag hade BF den 22/10-10  men kände på mig att jag skulle gå över tiden så va rätt så inställd på det.
När jag va 41+3 så va jag på UL på Huddinge sjukhus som jag gick över tiden. Mest för att kolla att lillen mådde bra och att det fanns fostervatten kvar. Det gick jätte bra men det hade minskat rätt rejält med fostervatten men efter ett tag kom dom fram till att det inte va i "risk" gränsen så fick åka hem igen. Men frågade ändå mig om jag känns om det sipprat något vatten eller om jag känt något men de hade jag inte.
Fram till torsdagen där efter den 4/11-10 så funderade jag  på det hela tiden att det kanske hade varit så som dom sa men jag inte hade tänkt på de. Fick då åka in till specialist mödravården där och fick gå på undersökning och se hur de låg till. Då följde mamma med mig för att Pelle jobbade och det skulle ju bara vara en koll så det va lugnt.

När vi kom in dit så fick jag lägga mig med en CTG kurva först för att kolla att allt stod bra till i magen innan jag skulle träffa  läkaren. När jag hade legat där i 20min så kom dom in igen och tyckte att inte kurvan såg ut som den skulle,han va inte "aktiv" som dom ville utan låg bara och sov. Så jag skulle få lägga mig med CTG igen efter läkarbesöket och då sa dom att jag troligen inte skulle få åka hem! Då började tankarna komma. Hade ju inte tagit med BB-väska,Pelle va ju på jobbet och Killen va kvar ensam hemma..!
Ja på läkarbesöket så visade de sig att det var en granne här uppe från Söderby som va läkare,så va lite komiskt..!  Hon undersökte och såg att det inte va fostervatten som kommit men som jag skulle sättas igång på Lördagen efter så gjorde hon en hinnsvepning på mig för att "starta proceduren" lite för oftast så startar de sig av sig själv efter 24timmar.
Fick gå till ett annat rum och sätta CTG kurva igen för att se om han hade vaknat till. Fick dricka kallt vatten,vänta,vänta,vänta. Under tiden kom Pelle och Pappa för att Pelle skulle stanna och Mamma skulle få åka. En sköterska kom in efter ett tag och sa att jag fick åka hem till slut för hade inte han börja röra sig i magen hade dom satt igång mig då.

(Gammal bild då jag fick åka in o ta CTG Kurva)


På fredagen så slutade Pelle tidigare och vi åkte och handlade tapeter så vi kunde tapetsera. Haha, och de gjorde han senare på kvällen medans jag låg i sängen och grät nästan hela kvällen. Hade sån ångest för att föda, ja allt kom upp i huvudet den kvällen kan jag säga..Och som hinnsvepningen inte hjälpte ett skit så blev man lite småbesviken också..

När lördagen kom så ringde dom mig vid kl. 8.30 som vi hade sagt och sa att jag kunde komma in när jag duschat och allt sånt. Hade ju inte sovit nånting den natten nästan kan jag säga!
Så vi duschade,åt frukost och lämnade Killen hos Mamma och åkte in. När vi väl kom in vid. 10.15 så fick vi ett rum och dom kopplade CTG på mig och kom in sen för att förklara hur dom skulle sätta igång mig.
Då började jag få panik med efter lite snack så lugnade jag ner mig. (Eller hade inte så mycket val ju..:P)

Jag fick sättas igång med en ballong kl. 11.30 och det skulle ju ta tre timmar så vi spelade kort, åt mat o försökte vila lite. Börja känna små sammandragningar då men det va inte så farligt. Men jobbigt psykiskt att man nu visste att det va på gång..! Fick 2st Alvedon och "hotpack" för att lindra det lite.
Efter 3timmar så "ramlar" ballongen ut och är då öppen 3-4cm.  Då undersökte dom mig och sen kl. 14.50 så tog dom håll på hinnorna så värkarna skulle komma lite mer. Kl. 15.00 så börja jag känna av dom lite mer men då kändes det mer som mensvärk..Då tänkte jag "hur kan folk klaga på att det gör ont? Jag klarar ju det!" HAHA. Dum tanke !

Dom satt även Skalp (en "tråd" direkt på hans huvud så man hade direktkontakt med han och hans puls istället för på magen) för han hade lite smådålig hjärtrytm. Samtidigt så satt dom i värkstimulerande dropp för att få igång det hela lite mer(Dom började med 6ml/h och va uppe över 38ml/h). Och det kändes när dom ökade på alla gånger kan jag säga..!

Från 15.00 till 18.30 så blir värkarna mer och mer intensiva vid 18.30 så ville jag ha ryggmärgsbedövning för de gjorde så satans jävla ont..! Jag hade ju sagt innan att jag helst inte skulle ha något och om jag skulle ta så skulle det vara lustgas men den ville jag verkligen INTE ta för mådde illa redan så hade inte lust att må ännu mera illa. Narkosen kom in vid 18.55 och tiden där emellan kändes som både 5min och 25timmar så hade inte så bra tidsuppfattning:P Jag kände inte av den alls i ryggen men när den väl satt och började verka då va de det bästa jag varit med om..THANKS för ryggm.bedövning och beundrar alla som föder utan den..! (jag kommer då INTE föda utan den om jag får fler barn)

Strax efter det ville dom att jag skulle sitta på en boll för att hjälpa han "ner" lite på  traven. Som EDA bedövningen gav så bra effekt så försökte vi, men gick inte. Så fort jag låg på rygg,satt upp,stod eller satt på bollen så stjönk hans hjärtrytm så det ända han gillade va när jag låg på sidan så fick göra det nästan hela tiden efter det. (Vilket är skönaste ställningen så det va bra:P)

Vid. 22.40 så började jag känna mig febrig och hade då 38.5graders feber och fick då Alvedon men det hjälpte inte alls så fick två till plus penicillin i dropp och dom gjorde odling för att se va de va för infektion.
Där fick dom även sätta inre värkmätning (sätter en "tråd" på livmodern) för det va så svårt att mäta utanpå magen. Här va mina värkar 7-8 på 10min (vilket va väldigt intensivt..! Dom vill att man ska ha 5 på 10min så man hinner andas emellan.).

Vid 23.30 började jag känna krystimpulser och då är det riktigt svårt att hålla imot..! Så jag kände ett tryck hela tiden i 1timme innan jag fick börja krysta på riktigt,för vid 01.30 va jag öppen 10cm. Strax efter kl. 00.00 så kommer jag ihåg att jag hörde Pelle säga "Nu blir det inget barn den 6November utan den 7e!" Haha!:P

Så från 01.30 till 02.27 så hade jag krystvärkar, man har ju hört om dom med 4min sen klart vid krystvärkarna men inte för mig inte..! I början va det inte så farligt för jag tyckte krystvärkarna gjorde mindre ont än vanliga värkarna..! Innan sista krystvärken så sa hon "2-3 till så är han ute" så va jätteinställd på 2-3 men han kom efter 1..!:)

Kl. 02.27 så kom "lilla" Vincent ut hel och frisk. Han hann börja skrika direkt när han kom innan han kom upp på magen..:) Det första jag sa när jag såg honom va "åhh,ett Coanhead" för hans huvud va format så efter allt arbete. Sen sa jag även "Jag kan föda en till!" och "Vilka stora kulor!" HAHA! Varför jag sa det va ju för smärtan försvann på 1sekund när han väl va ute..! Och han hade gigantiska kulor! Men de va för alla könshormoner han fått av mig, han hade även svullna bröstvårtor ett par dagar pga. det,haha:)
Pelle klippte navelsträngen och han va guld värd,så duktig han va..! Jag fick sy två små ynka stygn i en bristning så det gjorde ingenting..!
Vincen va det första barnet som föddes på huddinge sjukhus den dagen..!:)

Så 7/11-10 kl. 02.27 föddes Vincent Rydberg som vägde 4365g och va 55cm lång!

Febern va fortfarande lika hög och fick en till penicillinkur och Alvedon men kände knappt av det som all andrenalin kom..Jag åt och drack nog allt som fanns i min närhet då för jag kunde knappt äta under förlossningen men efter åt jag allt som fanns på bordet och de va mackor,fruktsoppa,nyponsoppa,2kannor vatten m.m. Haha:P

Som jag inte kunde kissa 2timmar efter förlossningen så fick jag kateter och va tvungen att ligga kvar i 3dagar. Därför blev vi kvar så länge..Men det va riktigt skönt! Slippa kissa i 3dagar då det svider som mest..! Så slapp man gå upp ur sängen för man är rätt mörbultad "down there" så det va riktigt skönt..!

Pelle då? Ja han va hur bra som helst..! Som det va "planerad" förlossning så va han lugnare än om det skulle komma oplanerat. Han stöttade mig i allt,han va superduktigt och världens bästa..! Skulle ALDRIG klarat det utan han <3

Barnmorskorna och sjuksystrarna som jag hade va hur bra som helt..! Jag avverkade tre pass som dom hade så fick ha 3olika av båda.
Men dom jag kommer ihåg extra mycket är Lovisa Hedell och Sofia Ingeberg som va med mig mellan 14-21 och kom även igen på morgonen. Det första Lovisa sa "jag vaknade mitt i natten och tänkte på dig,är så svårt att lämna mitt i allt..!" Sen även Malin Wendt som jag hade som barnmorska på natten. Jag är iallfall riktigt nöjd med dom och om jag föder igen (NÄR jag föder igen) så är det på Huddinge och ingen annanstans..!



Precis när han kommit..:)


Vincent 4timmar gammal


Mina två älsklingar <3


Haha Pelle somnade under förlossningen:P (när värkarna inte va så starka)


4 kommentarer:

  1. Tyvärr hade vi inte samma trevliga upplevelse från Huddinge, vi hade tvärtom en hemsk upplevelse av personalen och kan inte rekommendera att föda barn där.

    SvaraRadera
  2. Barnmorska Malin Wendt från Huddinge är mycket dålig barnmorska, likgiltig och inkompetent.

    SvaraRadera
  3. Jag har jättenegativ upplevelse från förlossningen på Huddinge. Personalen var inte alls lyhörd(barnmorska Harriet Åkerlindh,barnmorska Malin Wendt,läkare Gunnila Ajne). Jag fick vilseledande information om lustgas och ingen förklarade hur man använder det. Barnmorska Malin Wendt var katastrofdålig, stressade mig och hotade mig med kejsarsnitt ,sa att min förlossning tar för lång tid fast det tog bara 9 timmar totalt. Hon tvingade mig krysta 2 timmar före utdrivningsskedet och brydde sig inte att jag inte hade krystvärkar och barnet var högt upp. I slutet ignorerad Malin helt mig och istället för att stötta mig och uppmuntra mig beskrev hon bara till praktikanten vad som hände med min kropp och brydde inte att hon skrämde mig med detta. Hon skrämde mig så mycket att jag fick panik och började svimma. När jag var på väg att svimma sa hon likgiltigt till praktikanten att jag var utmattad utan att hjälpa mig. Malin gjorde precis allt för att jag blev utmattad. Förlossningen avslutades med sugklocka fast jag kunde föda själv, barnet mådde bra och förlossningen tog bara 9 timmar. Det var 4 personer på rummet under min förlossningen och ingen från dem försökte stötta eller lugna mig , ingen höll mina skakande ben, ingen sa uppmuntrande ord, ingen som hjälpte mig. Det var viktigare för dem att förklara allt för praktikanten än hjälpa mig. Personal gjorde min helt normala förlossning komplicerad och påfrestande. Jag födde barn där i juni 2005 men har fortfarande depression från upplevelsen och har dåligt samvete att jag inte anmälde dem i tid. De förstörde förlossningen och gjorde så att jag inte ville skaffa barn på många år och fortfarande har depression på grund av dem.

    SvaraRadera
  4. Huddinge är absolut sämst plats i Sverige att föda barn

    SvaraRadera